top of page
Zoeken

Vrijheid: de ruimte om jezelf te zijn



Free as a bird: onbegrensd je eigen ruimte beleven
Free as a bird: onbegrensd je eigen ruimte beleven

Stel je voor: een vogel in volle vlucht, zwevend op de wind, zonder touwtjes, zonder kooien, zonder grenzen. Vrijheid. Het klinkt als een groot woord, maar het voelt als iets heel kleins én groots tegelijk. Zoals het losknopen van een strak gestrikte schoenveter, of het openen van een raam na een lange winter. De vraag is: wat betekent vrijheid voor jou? En, minstens zo belangrijk: waarvan zou jij jezelf willen bevrijden?


Vogelvrij of gevangen in je eigen net

Vrijheid kent vele lagen. Het is meer dan ‘doen wat je wil’. Het gaat over ruimte in je hoofd, adem in je borst, lichtheid in je lichaam. Vrijheid is ook durven zijn wie je bent – zonder opgelegde maskers of oude patronen. Soms zijn we vrij van buiten, maar gevangen van binnen. Denk aan een lichaam dat pijn doet, gedachten die in cirkels draaien, emoties die zich blijven herhalen als een oud refrein.

Vrijheid is ook:

• Niet meer leven naar verwachtingen van anderen.

• Je lijf kunnen bewegen zonder beperkingen.

• Keuzes maken zonder schuldgevoel.

• De controle durven loslaten – en vertrouwen op wat komt.


Tussen hemel en aarde – waar zit jouw ruimte?

In mijn werk als holistisch therapeut kijk ik naar vrijheid op alle lagen:

• Fysiek: Zit je vast in je lijf? Denk aan spanning in de schouders, een borstkas die niet volledig opent, of benen die altijd ‘aan’ staan. Fysieke klachten kunnen een signaal zijn van een diepere verkramping. Met craniosacraal therapie, TCM en lichaamswerk nodig ik het lichaam uit om ruimte te maken.


• Mentaal: Leef je vanuit je hoofd? Pieker je veel, of zit je gevangen in ‘moetens’? Vrijheid in denken begint met het herkennen van overtuigingen die niet meer dienen. Samen kunnen we deze onderzoeken en ruimte creëren voor nieuwe inzichten.


• Emotioneel: Emoties willen stromen, niet opgeslagen worden. Vaak houden we onszelf klein uit angst voor afwijzing of pijn. Ik help je weer in contact te komen met je gevoel – zodat je niet geleefd wordt door emoties, maar er bewust mee kunt omgaan.


• Energetisch en omgevingsgericht: Soms voel je je niet vrij, omdat je omgeving uit balans is. Denk aan een huis waar energie ‘stagneert’ of een werkplek die niet voedt. Met woonbiologie en de Lecher-antenne onderzoek ik de omgeving waarin je leeft en werk ik aan energetische harmonie.


Vrij zijn is geen utopie – het is een keuze

Vrijheid betekent niet dat alles altijd licht is. Het betekent wél dat jij kiest hoe je omgaat met wat is. Je hoeft niet altijd het roer om te gooien. Soms begint het met het loslaten van een gedachte. Een oude gewoonte. Een overtuiging die ooit nuttig was, maar nu knelt als een jas die te klein is geworden.

Een cliënt van mij zei eens: “Ik dacht altijd dat vrijheid betekende dat ik moest weglopen van alles. Maar dankzij onze sessies ontdekte ik dat vrijheid juist zit in blijven en mezelf daarbinnen ruimte geven.”


Waar wil jij jezelf van bevrijden?

Iedereen draagt een sleutel aan zijn sleutelbos die past op een slot dat nog niet is geopend. De vraag is: waar zit jouw slot? En durf jij te voelen wat er gebeurt als het open gaat? Misschien is het tijd om:

• Je stem te laten horen.

• Je grenzen te herontdekken.

• Je oude pijn te helen.

• De controle los te laten.

• De verbinding met jezelf te herstellen.


Ik loop graag een stukje met je mee. Als holistisch therapeut help ik je ontdekken waar jouw vrijheid knelt en hoe je die ruimte weer kunt openen – met zachte handen, scherpe intuïtie en praktische tools.


De Gouden kooi met het open deurtje

Soms zit je in een gouden kooi. Alles lijkt goed van buiten: een fijne woning, een gezin, werk, een leven ‘zoals het hoort’. Maar van binnen voel je het knagen. Een onbenoembaar gemis. Je denkt dat je vrij bent, maar het deurtje van de kooi staat slechts op een kier – en je durft er niet doorheen. Omdat het onbekende spannend is. Omdat je denkt dat je ondankbaar bent als je meer verlangt. Maar echte vrijheid vraagt soms om moed: om te zien dat je jezelf klein houdt terwijl je vleugels klaar zijn om uit te slaan. Want hoe vrij ben je echt, als je je eigen touwtjes strak vasthoudt? Op vrije voeten zijn begint vaak met het loslaten van de sleutel die je al die tijd zelf in handen had.


Vrijheid in werk en relaties

Ook in werk en relaties speelt vrijheid een grote rol. Ben je trouw aan jezelf in je werk, of leef je van weekend naar weekend? Is er ruimte voor jouw stem in je relatie, of pas je je voortdurend aan? Vrijheid betekent hier: mogen zijn wie je bent, in verbinding met de ander én jezelf. Niet alles hoeven oplossen. Niet alles perfect hoeven doen. Maar voelen dat je ademt, beweegt, leeft – ook in verbinding. Ook in samenwerking. Vrijheid, blijheid is geen loze kreet, maar een innerlijke staat waarin je weer voelt: ik heb een vrije wil. Ik begeleid je om de balans te vinden tussen geven en ontvangen, tussen aanpassen en trouw blijven aan jouw kern. Soms betekent dat: je koers verleggen, de wind in je rug toelaten – en het lef hebben om met open armen het onbekende te ontvangen.


De vrijheid in jouw handen

Er is een gezegde dat zegt: Je hebt je lot in eigen hand. Maar wat als je handen moe zijn? Wat als je het even niet weet? Dan is er hulp. Dan mag je leunen. En herinnerd worden aan jouw natuurlijke staat van zijn: vrij, open, in beweging.

Vrijheid is geen eindpunt. Het is een manier van leven. En het begint met een simpele, eerlijke vraag: Wat betekent vrijheid voor mij – vandaag?

Voel je welkom. De deur staat open.


“Stel je zelf bloot aan je diepste angst; en daarna, heeft angst geen macht meer. En de angst voor vrijheid slinkt en verdwijnt. Je bent vrij.”

Jim Morrison

 
 
 

Kommentarer


bottom of page